Hvad er undervandsrugby?

Kort fortalt er undervandsrugby eller uv-rugby et boldspil som vandpolo, håndbold eller ishockey, bare under vandet. Dette skaber et helt unikt spil, hvor man kan bevæge sig i alle tre dimensioner. Et spil med høj intensitet, hvor man bliver udfordret hver gang.

Spillerne

Et undervandsrugby hold består af 12 spillere. 6 spillere i vandet og 6 på udskiftningsbænken. I vandet er der 2 målmænd, 2 forsvarsspillere (backs) og 2 angrebsspillere (højrewing og midtermand). Bolden er på størrelse med en håndbold og fyldt med saltvand så den synker. Målet står på bunden og har form som en spand.

Banen

Undervandsrugby regler

Træning og kamp foregår i den dybe ende af svømmehallen på 3,5 til 5 meters dybde, og der spilles på tværs af bassinet. En kamp spilles af to halvlege, hver á 15 minutters effektiv spilletid, med en pause på 5 minutter imellem.

Udstyr

For at spille uv-rugby skal du bruge en maske, en snorkel, et par finner, en blå og hvid hætte med nummer og ørebeskyttere, men de fleste klubber har låneudstyr til begyndere.

Undervandsrugby regler

Reglerne i undervandsrugby er faktisk temmelig simple, alt det man tænker er ulovligt – er ulovligt, resten er tilladt. Fx må man ikke: bide, slå, kradse, hive badebukserne af hinanden, bøje imod led, kvæle, holde i målet og sparke alt for hårdt.
Alt dette virker ret ekstremt, men sporten handler mere om tilvænning til den (for nogle) uvante oplevelse af at holde vejret og svømme under vandet. Samtidig kan forestillingen om, at blive holdt fast under vandet virke skræmme, men man må kun tackle personen med bolden, så hvis man skal have luft, slipper man bare bolden eller afleverer den. Hvis man gør noget som er ulovligt, er der enten straffe eller fribold. Straffe dømmes i tilfælde af at der i følge dommerens vurdering er “oplagt målchance”.

Om spillet

Sporten har førhen heddet både undervandsbold og undervandspolo. Begge navne der er mere sigende, hvis det er gode hold der spiller. De gode hold spiller bolden bedre og hurtigere rundt, og slås mindre om den. Præcis som når man taler om, at klumpspil i fodbold er grimt og skidt spil. Naturligvis er brydning om bolden og kampe omkring målet en del af spillet. Det er bare ikke et vigtigt element af spillet.

Til sidst skal det nævnes, at der er meget få skader i sporten. Hvis man sammenligner skadesstatistikker med eksempelvis håndbold, fodbold og lignende så blegner skadesstatistikken i undervandsrugby ved siden af.

Prøv spillet

Kunne du tænke dig at prøve denne vanvittige sport i København så kom til en af vores træninger – helt gratis. Læs mere her eller følg holdet på vores Facebookside.